Seizoen 2020-2021

"Haagsche Dynamiek"

Mgr.Nolenslaan 9
2555 XX Den Haag

Er mag weer getraind worden!!
Check de info en richtlijnen
op de website.

SVV SCHEVENINGEN TELT TOT 10!!!

08-12-2012

TOESPRAAK BIJEENKOMST ZATERDAG 8 DECEMBER 2012

Beste aanwezigen,

Normaal gesproken hadden in deze kantine mensen zitten napraten over hun wedstrijd van vandaag.

Normaal gesproken had ons 1e zaterdagteam zojuist afgetrapt tegen Kozakken Boys.

Normaal gesproken waren er nu diverse teams bezig op de andere velden en op andere locaties met het beoefenen van hun favoriete sport.

Ja, normaal gesproken. Maar het is vandaag niet normaal, het is de hele week eigenlijk al niet normaal, het is al tijden eigenlijk niet meer normaal op de velden.

Natuurlijk, emotie hoort bij het voetbal, dat is al jaren zo. Afgelopen week kreeg ik een dvd’tje met beelden van Holland Sport, je kijkt er opeens heel anders naar. Ook daar zag ik spelers en begeleiders reageren op een beslissing van de scheidsrechter, dat hoort bij emotie. Wekelijks zien we dat ook op de TV, maar om dat nu de schuld te geven van het geweld van afgelopen weekend gaat mij iets te ver. In mijn ogen zit de oorzaak van dit soort excessen maar in een klein woordje, het woordje IK. Het gaat er namelijk om hoe ieder individu acteert, zaken accepteert. Of het nu gaat om beslissingen van de wedstrijdleiding, beslissingen van de trainer of van een clubfunctionaris. Ook al ben je het er niet altijd mee eens.

We hebben allemaal wel eens vernomen om tot 10 te tellen, laten we dat met z´n allen oppakken. Dus wanneer je overvallen wordt door emotie , b.v. Ja maar scheids……5,6,7,8,9,10. Als ieder IKKIE dat zou doen, als dat eens normaal zou worden. Om dat voor elkaar te krijgen hebben we elkaar nodig. Wanneer je ziet of merkt dat een ander over de scheef gaat roep dan gewoon: He, tel ff tot 10.

We weten allemaal wie er binnen je eigen team een kort lontje heeft, of wie er agressie opwekken door b.v. scheldwoorden te gebruiken. Het zal mooi zijn wanneer het stilstaan bij de afschuwelijke gebeurtenis van vorige week niet alleen bij vandaag blijft. Ik vraag hierbij aan iedere jeugdtrainer om in de komende week bij elkaar te komen en dan tenminste 3 verbeterpunten te benoemen m.b.t. dit onderwerp. Bijvoorbeeld elke keer als er kanker wordt gezegd betaal je een bepaald bedrag dat aan het eind van het seizoen naar de kankerstichting o.i.d. gaat. Zomaar een voorbeeld maar jullie van de praktijk weten er vast meer.

Dan zou de dood van Richard Nieuwenhuizen en zijn leven, met hart voor de club en het voetbal, toch nog iets teweeg hebben gebracht. Dan zou Richard iets hebben veranderd in de voetbalsport. Dat zal toch fijn zijn.

Kan ik met een ieder van jullie afspreken dat iedereen in het vervolg gewoon weer tot 10 gaat tellen.

Ik wil daarom dan ook afsluiten met het hardop tot 10 tellen, daarna een minuut stilte gevolgd door het nummer De Steen, van Paul de Leeuw met het verzoek om goed naar de tekst te luisteren.

Ron Kleijn Algemeen Voorzitter SVV Scheveningen